Gå til hovedindhold
Bibliotekerne anbefaler

Bibliotekerne anbefaler: Februar 2024

Hvem er der for os, når vi har brug for hjælp og støtte? Vores familie, vores venner, vores naboer. Alle dem, der står os nær. Og når vores nære har det svært, så er vi der for dem.

  • Læs op

Indhold

    Vi står klar til at trøste, lindre smerten og opmuntre. For dem er det utroligt givende, at vi stiller op og er der for dem, når de har brug for vores hjælp. Men selvom sorg og ulykke kan virke altoverskyggende i vores eget liv, er det også vigtigt, at vi slipper bekymringerne – bare for en kort stund – og husker på vores eget ve og vel. Derfor er det også vigtigt at huske, at selvom andre har ondt, så må man gerne grine. Selvom andre er i nød, er det vigtigt at tage vare på sig selv. Og selvom alt synes sort og umuligt, skal man huske på de gode ting i livet. For vi er intet værd for vores nærmeste, hvis vi ikke også passer på os selv.

    I denne udgave af Vital har vi derfor valgt en række læse- og lytteoplevelser, som sætter spot på netop det.

    Rigtig god fornøjelse

    Aarhus bibliotekerne

    Kvantespring

    Lise Villadsen 

    (2020) Bog. 258 sider

    En roman om at være nær pårørende til et ungt menneske med angst. Cecilie går i 3.g og er snart færdig med gymnasiet, men hun lider af angst og har svært ved at passe skolen. Det får ikke blot stor indflydelse på Cecilies eget liv, men også hendes forældres og lillesøster Astrid, der selv går i 1.g. Med Astrid som fortæller beskriver romanen, hvordan hele familien præges af Cecilies angst. Astrid er selv under et umenneskeligt pres, mens hun forsøger at navigere et almindeligt ungdomsliv med venner, en planlagt interrailtur og spirende forelskelse. 

    Bøger på recept

    Puk Qvortrup

    Podcast. eReolen

    Lyt med, når Puk Qvortrup fortæller om bøger på recept. En podcast om narrativ medicin. Kan litteraturen helbrede? Podcasten er en del af en serie på eReolen, som hedder læsefeber. Her tager Puk lytteren med på en rejse igennem 6 episoder, hvor man dykker ned og ind i bøgernes omskiftelige og vidunderlige verden. 

    Jeg er også vigtig: husk dig selv som pårørende

    Diana Lund Andersen 

    (2019) Faglitteratur. Bog og lydbog. 233 sider

    I denne bog får du gode råd og inspiration til livet som pårørende til en person med langvarig, alvorlig sygdom. Bogen er både baseret på Dianas egne erfaringer og interviews med andre pårørende, mens der også trækkes på viden og indsigter fra psykologer og sorg-coaches.

    Gennem øvelser og gode råd lærer man som pårørende, hvordan man bedst passer på sig selv, hvilke praktiske ting der er vigtige at få styr på, og hvordan ens netværk kan hjælpe til. Det er en letlæst bog om den svære og problematiske rolle som pårørende med en vigtig påmindelse om også at tage vare på sig selv og prioritere sine egne behov.

    De urørlige

    Olivier Nakache & Éric Toledano

    (2013) Film. 112 min. Se den på filmstriben.dk

    En livsbekræftende og morsom film om et uventet venskab. Phillipe er mangemillionær, lam fra halsen og ned søger en ny personlig assistent. Driss er arbejdsløs, småkriminel og har brug for et nyt job. Til sin egen overraskelse får Driss jobbet som Phillippes nye hjælper. Selvom de to mænd kommer fra vidt forskellige verdener – kulturelt og socialt set – så spirer et venskab mellem de to. Deres forskellige baggrunde og verdensopfattelser begynder at smitte af på hinanden; Driss lærer Phillipe at være mere bekymringsfri, mens Phillipe gør Driss med disciplineret. Filmen er baseret på en virkelig historie, hvilket blot gør den mere elskværdig.

     Den hvide rose

    Olga Ravn 

    (2016) Bog og lydbog. 180 sider. 20 min.

    Med sin digtsamling på i alt 160 korte digte fortæller Olga Ravn om at elske og være tæt på et menneske med en alvorlig sygdom og at leve med sygdommen og døden. Til trods for at der kun er fem linjer i hvert digt, formår hun at skabe en levende fortælling set fra den pårørendes synsvinkel. Hele vejen gennem digtsamlingen står den hvide rose som en metafor for kærligheden, døden, det sarte og det skrøbelige. Ligesom rosen er over alt at finde i digtet, så er sygdommen også allestedsnærværende i digterens liv. Fordi digtsamlingen er ganske kort, så er den også hurtigt læst – og genlæst.

    Til min far

    Niels Erling

    (2021) Bog: 268 sider

    Niels Erling fortæller i denne poetiske roman om forløbet og hverdagen op til sin fars død. Faren har prostatakræft og er efter en blodprop blevet lam i store dele af kroppen. Omkring ham er familien samlet for at tage afsked. I bogen gør Erling sig mange fine observationer om praktiske gøremål, ture til apoteket, sundhedspersonalets omsorg, farens forvirring. Han beskriver det mærkelige nu, man lever i, mens man venter på, at en, man har kær, skal dø. Der opstår en parallelverden mellem den syge og de pårørende, der venter på døden, og det formår Erling at sætte ord på i denne bevægende fortælling. 

    Sidst opdateret: 12. februar 2024